word analogy | what are word analogy examples | question answers with solution english grammer

By   June 4, 2020

what are word analogy examples | question answers with solution english grammer ? meaning quiz pdf and word analogy questions ?

                                             word analogy

In analogy questing we need to establish the relation between the given pair of words. we need to ask, what way are they related one of possible relations is either they are opposite or similar to each other.

For example,

plebeian: aristocrat

We need to ask how they are related. plebeian means a worker or peasant and an aristocrat is the one who belongs to a very high class. they are opposite. we should say, plebeian is opposite to aristocrat” and find the same relation in options given.

(a) civilized: sensitive

(b) plenty: abundance

(c) shortage: scarcity

(d) poverty: abundance

Explanations

Is civilized opposite to sensitive?                                 no

Is plenty opposite to abundance?                                   no

Is shortage opposite to scarcity?                                    no

Is povetty opposite to abumdance?                               yes

Therefore, the required answer is (d) as it satisfies the relationship established between the given pair of words; and thus the two pairs are amalogous.

What should you do when the words in an analogy question are unfamiliar and difficult? of course. you need to enrich your vocabulary; but there is still some hope as there are some strategies which can be used in the meanwhile.

take all the words that you know in consideration and try to discern a hidden but clear relation between the words in the pairs in the options. there are not many clearly related pairs in the options. the clearly related pair\s in the option is\are suggestive of the relation of the pair words in the question.

.In the following questions, you should pick up those wordes which you are sure of. for instance, in the fist question below you must be familiar with the words blame and abstract. you need to know what relation is there between absove and blame, but you don’t know absolve. then try to find a word in the options which makes a clear relation with abstract abstract, that has no shape or form does not make a clear relation with acquit that is absolve or release or free. distract, obstruct and absolute do not make that relation either. concrete, that has shape or form, makes an opposite relationship. this indicates the relation between absolve and blame, and that that is they must be opposite. this is how we reach to our answer, that is (c).

Try your knowledge of the words and the strategy suggested above to solve the following questions.

Examples

  1. Blemish : virtue : bondage :

(a) vice

(b) bandage

(c) loose

(d) liberty

  1. Bizarre : normal : blasphemy :

(a) abormal

(b) fame

(c) irreverence

(d) reverence

  1. Delicate : stroug :

(a) dedicate : power

(b) weak : strong

(c) insipid : tasteless

(d) delicious : tasteless

  1. Elucidated : confused :

(a) emaciated : fattened

(b) calculated : counted

(c) corrected : created

(d) informed : reformed

  1. Banal : original : bankrupt :

(a) corrupt

(b) solvent

(c) aboriginal

(d) banking

  1. basic : secondary : belligerent :

(a) fundamental

(b) fighting

(c) peaceable

(d) primary

Explanations

  1. (d) you must have at least heard ‘bonded labor’ or bound; thus bonded is without freedom; the words vice, bandage, loose and puberty have nothing to do with being free or not free. therefore, only liberty makes a relationship with bondage, that is, it is an opposite relationship. blemish and virtue are also opposite. hence, the answer is (d).
  2. (d) bizarre and normal are opposites and so are blasphemy and revernce. hences the answer is (d).
  3. (d) delicate and strong make an opposite reationship; but (b) repeats strong; therefore, the answer is (d).
  4. (a) options (b) to (d) exhibit no clear relationship whereas emaciated and fattened are opposite; therefore, the answer is (a).
  5. (b) bankrupt makes no clear relationship with (a), (c) and (d); therfore choose a probably unknown word – solvent, that is opposite to bankrupt. answre is (b).
  6. (c) basic and secondary are opposite; therefore, the answer is (c).

.What relation can you establish between adulation and admiration? they are similar therefore, you will have to look for a similar pair in the options.

Adulation : admiration :

(a) admission : adultertion

(b) plentiful : scarce

(c) adulteration : conatmination

(d) poverty : abundance

Explanation

.  Are admission and adulteration similar? no they are unrelated.

.Are plentiful and scerce similar? no, they are opposite.

. Are adulteration and contamiation similar? yes.

. Are poverty and abundance similar? no, they are opposite.

. Hence, the answer is (c).

if two or more options exhibit a relationship similar to one another, then such relationship is not the likely answer as in the example above, options (b), (d) show an opposite reationship. therefore, none of them is them is the likely answer.

Examples

  1. zenith : apex :: zest :

(a) summit

(b) nadir

(c) enthusiasm

(d) rest

  1. Wrangle : quarrel ::

(a) enmity : animosity

(b) amity : animosity

(c) ample : meagre

(d) wrath : anger

  1. verbiage : wordiness :: vertigo :

(a) vertical

(b) dizziness

(c) prolix

(d) verbose

  1. unintelligible : incomprehensible ::

(a) composed : excited

(b) complimenary : derogatory

(c) disentangle : untangle

(d) comprehensible : unintelligible

  1. titanic : colossal :: titillating :

(a) giant

(b) tilting

(c) repulsive

(d) stimulating

  1. studious : scholarly ::

(a) stupendous : amazing

(b) stubborn : compliant

(c) strengthen : weaken

(d) stingy : generous

  1. Repugnace : hatred :: resolute

(a) resolution

(b) unstable

(c) determined

(d) volatile

  1. precarious : unpredictable ::

(a) admonition : appreciation

(b) pteclude : include

(c) precise : inaccurate

(d) premonition : intuition

  1. Libidinous : Iustful ::

(a) licentious: moral

(b) libidnous : restrained

(c) likely : improbable

(d) lieutenant : deputy

  1. judicious : prudent :: juvenile :

(a) junior

(b) wise

(c) adolescent

(d) unwise

Explanations

  1. (c) summit is similar to zenith and apex and nadir are oppisite whereas rest to quest are just rhyming to zest.
  2. (a) wrangle and quarrel are similar and so are enmity and animosity and wrath and anger; but (a) is closer in meaning to the question pair than (d), (b) and (c) are opposite.
  3. (b) prolix and verbose are similar to verbiage and wordiness; similar to vertigo is dizziness.
  4. (c) (a) , (b) and (d) are all opposite pairs.
  5. (d) Giant is similar to titanic and colossal whereas the tilting, repulsive and strengthening are unrelated.
  6. (a) studious and scholarly are similar same as stupendous and amazing are. options (b) to (d) are all opposite pairs.
  7. (c) unstable, volatile and mutable are similar words and opposite to resolute to resolute and resolution in just another form of resolute. only determined is similar to resolute as repugnance and hatred are.
  8. (d) (a) to (c) are all opposite pairs.
  9. (d) (a), (b), (c) are opposite pairs.
  10. (c) wise is similar to judicious and prudent and unwise opposite to them. junior is opposite to senior which can be used when comparing the people, and jovial is cheerful.

Options are usually finely laid trap. you may feel tempted to tick off an option as soon as you see it. however, you must go through all the options patiently and compare the likely options in relation to the question pair. sometimes, guessing word’s meaning on the basis of their of similar sounding words can be quite misleading. improvise is not improvement, indifferent does not mean ‘not different’ or unintelligible has nothing to do with intelligence’ or temperate, temperamental and temporal are not related in any way.

Options also give the exact meaning of the word used in the question stem. you have to remember that the pair that gives exactly the same relationship as in the question pair is the only answer. as in the question 1 of the example exercise above, the similar and opposite words to zenith and apex are given in the options (a) and (b) and so you can easily rule them out. you need the similar word to zest as in the first pair.

if you are aware of such traps you can use them for your advantage; they are not the likely answer and can be ruled out in the process to narrow down to the right answer.

.  Besides opposite and similar relationship,there can be many other ways in which the words in as analogy problem may be related. to be sure about the relationship they exhibit you will have to ask :

Is one of the words a part of another word? As in word : sentence

word is a part of sentence or sentence is made up of words; therefore, make a clear statement about their relation and check the options asking :

molrcule : word

atom : molecule

writer : book

worker : building

dance : dancer

you should say

Explanations

.  Is molecule a part of word?                                       NO

.  Is atim a part of molecule?                                         YES

.  Is writer a part of book?                                              NO

.  Is worker a part of building?                                        NO

.  Is dance a part of dancer?                                              NO

.  This is how we reach to our answer.                            NO

Somentimes two or more options may satisfy the relation given in the question pair but either they are in not the same order as in the question pair or the relationship is not essential or integral. therefore, we will haye to mank sure

  1. Are the words in the chosen answer in the same order as given in the question pair?
  2. do the words make an essential relationship or the same degree of relationship as in the question pair? In order to be fairly correct in out choice we will have to be careful about these two aspects while asking questions about the relation between the words in the options.

The same question can be framed like this :

Word : sentence

Molecule : atom

Essay : paragraph

Director : play

Character : play

story : character

word is a part of sentence. or sentence is made up of words.

Explanations

using the first statemnt, you should ask :

.  Is molecule a part of an atom? No, but the other way round – atom is a part of molecule.

.  Is essay a part of a paragraph? no, but the other way round – paragraph is a part of essay.

.  we can ‘t change the order of the given words molecule and atom or essay and paragraph and say

.  Is atom a part of a molecule or is paragraph a part of an essay? this kind of reversal of the given words will make our entire effort futile.

.  Is director a part of a play? we use this kind of sentence in the sense that a director also contributes to a play; but here, in order to be more precise, we need to add a word like an essential or an integral before part .

.  Is character a part of a play? yes ,no play can be imagined without a character; but an improvised play might have no director for it. we can also say

.  Is character an essential or integral part of a play? the answer will again be yes.

.  Is story a part of a character? no.

Unit Exercise

Directions (Q.Nos. 1-39) select the pair of words, which exhibits the same relationship between each other as the given pair of words.

  1. poverty : crime

(a) bait : trap

(b) philately : stamp

(c) reticent : taciturn

(b) spiritualism : calm

  1. perilous : dangerous :: peripatetic :

(a) peptic

(b) peripheral

(c) hazardous

(d) nomadic

  1. Demote : promote :: deplorable :

(a) explicable

(b) shameful

(c) disgraceful

(d) admirable

  1. Doctor : stethoscope ::

(a) Artist : palette

(b) artist: singer

(c) painter : painting

(d) advocate :court

  1. Pandemonium : restive ::

(a) harmony : pleasant

(b) noise : dissonance

(c) rest : recline

(d) lmpulsive : curiosty

  1. Equable : extreme :: equanimity:

(a) serenity

(b) peace

(c) anxiety

(d) equality

  1. Frail : strong :: frown :

(a) brown

(b) sulk

(c) smile

(d) disapprove

  1. Premonition : intuition :: presumption:

(a) predominance

(b) precarious

(c) assumption

(d) confirmation

  1. Foe : friend :: folly :

(a) foolishness

(b) wisdom

(c) jolly

(d) enemy

  1. Atelier : sculptor ::

(a) gymnast : gymnasium

(b) sculptor : sculpture

(c) quarry : miner

(d) station : train

  1. Quixotic : practicable ::

(a) eulogize : praise

(b) ethous : spirit

(c) ethics : morality

(d) raucous : quiet

  1. Gardener : mower ::

(a) dentist : drill

(b) forceps : dentist

(c) hose : gardener

(d) electrician :electricity

  1. benevolence : miserliness :: betrayer :

(a) generosity

(b) loyal

(c) deserter

(d) disloyal

  1. proscription : prohibition :: prescription :

(a) instruction

(b) subscription

(c) ban

(d) superscription

  1. ceaseless : intermittent :: censure ::

(a) contniual

(b) admonish

(c) approval

(d) criticism

  1. destruction :misery ::

(a) road : parliament

(b) understanding : talk

(c) Infrastructure : development

(d) manipulate : exploit

  1. Affinity : dissimilarity : affirmation :

(a) information

(b) denial

(c) confirmation

(d) similarity

  1. knowledge : erudite ::

(a) pedant : knowledge

(b) fever : illness

(c) milk : white

(d) shirk : malinger

  1. Alleviate : aggravate :: allied

(a) independent

(b) associated

(c) collaborated

(d) removed

  1. Psalm : sacred

(a) puberty : adolescence

(b) triumph :defeat

(c) trifling : important

(d) tribute : condemnation

  1. Agnostic : believer :: agreement :

(a) non – believer

(b) accord

(c) concord

(d) discord

  1. financier : money ::

(a) financier : invest

(b) singer : sing

(c) song : singer

(d) tenor : aria

  1. Ravenous : hungry ::

(a) stingy : generous

(b) redolent : reminiscent

(c) stupendous : ordinary

(d) stubborn : compliant

  1. emporium : trade ::

(a) trade : route

(b) conservatory : music

(c) shop : shopkeeper

(d) ground

  1. explicit : implied

(a) vicious : violent

(b)vicarious : indirect

(c) vibrent : spirited

(d) extempore : rehearsed

  1. factitious :genuine ::

(a) assortment : mixed

(b) fame : obscurity

(c) ascetic : self – disciplined

(d) ascendancy : supremacy

  1. Rigorous : meticulous :: risible :

(a) serious

(b) morose

(c) interesting

(d) ridiculous

  1. Evil : ogre ::

(a) scissors : blade

(b) pivot : nail

(c) heat : torrid

(d) pliers : handle

  1. Enervate : invigorate :: enrage :

(a) placate

(b) provoke

(c) weaken

(d) energize

  1. tranquilizer : enrage :

(a) Anarchy : non- governance

(b) instability : anarchy

(c) stranger : familiarity

(d) appalling : shocking

  1. Fission : fusion :: flamboyant :

(a) exuberant

(b) excited

(c) extinguished

(d) sad

  1. serendipitous : coincidental :: shambolic :

(a) peaceful

(b) wrecked

(c) chaotic

(d) accidental

  1. Gullible : distrusting ::

(a) hackneyed : fresh

(b) insomnia : sleeplessness

(c) insipid : tasteless

(d) insinuate : indicate

  1. surveyor : theodolite ::

(a) surveyor : drawing

(b) player: ground

(c) music :sound

(d) reaper : sickle

  1. Intermittent : continuous ::

(a) Impasse: deadlock

(b) jubilant : despondent

(c) Impecunious : poor

(d) Impeccable : flawless

  1. Vulnerable : protected ::

(a) hubris : arrogance

(b)humiliation : embarrassment

(c) hedonist : sensualist

(d) wanton : justifiable

  1. Defunct : working ::

(a) Obsequious : sycophantic

(b) obsessad : preoccupied

(c) obsolescent : declining

(d) deify : demonize

  1. solicitous : considerate ::

(a) profuse : sparse

(b) proletarian : aristouratic

(c) progenitor : progeny

(d) sophisticated : modern

  1. circuitous : direct ::

(a) lacklustre : unimaginative

(b) laudable : praiseworthy

(c) lassitude : lethargy

(d) circumspect : careless

Directions (Q. nos. 40- 44) select the pair of words, which exhibits the same relationship between each other as the given capitalized pair of words.

  1. Blurred : confused ::

(a) muddled : unclear

(b) dangerous: adequate

(c) scam : clarity

(d) abatement : significant

  1. Recall : remember ::

(a) counterfeit : forge

(b) behave : re-enact

(c) construct : terminate

(d) predict : prove

  1. Anthology : poems ::

(a) antipasto : hors-d oeuvre

(b) volume : book

(c) encyclopaedia : words

(d) thesaurus : synonyms

  1. Entrepreneur : labourer ::

(a) profits :wages

(b) arbitrator : capitalist

(c) mediator : conflict

(d) moonlighting : worker

  1. dermayologist : skin ::

(a) paleontologist : statues

(b) genealogist : genes

(c) cardiologist : heart

(d) astrologist : future

Directions (Q. Nos. 45-49) each of these questions has a pair of copitalized words followed by four pairs of words. choose the pair of words which best expresses the relationship similar to that in the capital pair.

  1. Divide : unite

(a) synthesis : analysis

(b) marriage : divorce

(c) Fasion : fission

(d) integration : coordination

  1. black : white

(a) north : south

(b) red : pink

(c) split : apart

(d) tall : big

  1. food : gourmet

(a) film : critic

(b) craft : skill

(c) art :connoisseur

(d) manager : administrator

  1. tea : coffee

(a) pepsi : coca -cola

(b) craft :skill

(c) light : dark

(d) sleep : wake

  1. crime : punishment

(a) argument : judgment

(b) acquittal

(c) accuse : defead

(d) purchaser : scller

Answers with solutions

  1. (d)
  2. (d)
  3. (d)
  4. (a)
  5. (a)
  6. (c)
  7. (c)
  8. (c)
  9. (b)
  10. (c)
  11. (d)

12.(a)

  1. (b)
  2. (a)

15.(c)

  1. (c)
  2. (b) The question pair makes an opposite relationship and the only opposite to affirmation is denial.
  3. (d) The one who has knowledge is erudite; similarly, the one who shirke word is malinger. a relation statement based on the question like the one starting with the one who or the one which is not applicable on any other option. remember to maintain the order of the paired words given in the options.
  4. (a) Associated and collaborated are synonymous to allied while the words in the question pair – alleviated and aggravated – are opposite. removed and worsened are synonyms of alleviated and aggravated respectively . the required opposite is independent.
  5. (a) (b) to (d) all are opposites. psalm and sacred are synonymous; similarly, puberty and adolescence are synonymous.
  6. (d) an agnostic is a non – believer, and opposite to aggreement is discord.
  7. (d) as a financier deals in money, a tenor is a singer with highest male voice sings an aria, a kind of song. however, the other persons in the options, a singer sings a song and a writer writes a book, novel etc. but song and book are not in the option as required by money in the question pair.
  8. (b) ravenous and hungry are synonyms whereas whereas the options (a) and (c) to (d) are antonyms.
  9. (b) emporium is a place where trade is conducted; but trade, shop, ground and sky are places where route, shopkeeper, playre and fly are not conducted respectively.
  10. (d) (b), (c) are similar words and vicious is not necessarily violent. explicit and implicit are opposites like extempore and rehearsed.
  11. (b) (a), (c) and (d) are similar words. only (b) exhibits the opposite relationship as in factitious and genuine. many poets and artists died in obsfcurity without gaining any name and fame.
  12. (d) risible and ridiculous both are funny as rigorous and meticulous are accurate.
  13. (c) an ogre is full of evil. is a blade full of scissors? no. is a nail full of pivot? no. is a torrid region full of heat? yes. is handle full of pliers? no is water full of river? no.
  14. (a) enervate is weaken and invigorate is energize. enrage can be provoke but not raise. we need an opposite pair and that is enrage and placate, that is pacify or quieten.
  15. (b) option (d) is are similar pair and (c) is a dissimilar pair. as the use of tranquilizer leads to equanimity, a condition of instability leads to anarchy. in (a) it is the other way round – non- governance to anarchy.
  16. (d) fission and fusion are opposite. exuberant and excited are similar to flamboyant and not opposites. extinguished and inflamed have nothing to do with flamboyant. the opposite is sad.
  17. (c) serendipitous might confuse with serene, but , with coincidiental we can either use a similar accidental or opposite like premeditated, scheduled or planned . we have accidental in the options dimly suggesting that serendipitous may be accidental. actually it means pleasantly unexpected discovery. therfore, we need a similar word to shambolic for our answer and if you know all of them give negative connotation; and chaotic is negative as well as ends with ic suffix. otherwise, wrecked is also negative but unlikely in the given scenario.
  18. (a) (b) to (d) all are similar pairs. hackneyed means trite, overused, commonplace or not original and gullible is the one who easily trusts.
  19. (d) a surveyor uses a tool called theodolite and the second words in (a) ,(b) ,(c) are not the neme of any tool. a reaper uses sickle to harvest.
  20. (b) Intermittent is not continuous, but stopping and starting, rather continual. the options (a) and (c) to (d) are all similar pairs. jubilant is opposite to despondent. despondent is disappinted, hopeless, wretched.
  21. (d) If the relation of the words in any two of the pairs can be identified, then we know that the answer is not a positive relation as in (a) to (c) but a negative or opposite one as in (d).
  22. (d) If you know deity and demon, then you know they are opposite like defunct (that is not functioning ) and working; or your knowledge of any other pair of option words must tell you don’t need a similar pair as your answer.
  23. (d) (a) to (c) are all pairs of opposite words such as progenitor is ancestor and progeny is offspring. solicitous is considerate, so is sophisticated moderate.
  24. circuitous and circumspect have a common root- circ, circle or circuit which mean round like a circle. taking a round about course is not direct and spect or inspecting around is being careful. others are pairs of similar words.
  25. (a)

41.(a)

  1. (d)
  2. (a)
  3. (c)
  4. (d)

46.(a)

47.(c)

48.(a)

49.(a)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *